Milí bylinkári opäť je tu ideálna sezóna na zber koreňov liečivých rastlín. Práve na jeseň a skorú jar, keď rastlinka presunula svoju silu z nadzemnej časti do koreňa je vhodný čas na ich zber.
Prišiel čas na rýľovanie záhrad, pri ktorom väčšina z nás objaví už skoro zabudnutý liečivý poklad pýr plazivý. Jeho podzemok nás vie v záhrade potrápiť, ale odteraz sa už budeme tešiť, lebo vieme, že ho môžeme využiť pre naše zdravie nielen vo forme liečivých čajov, ale aj ako alternatívnu potravinu….
Táto burina z čeľade lipnicovitých v sebe skrýva množstvo účinných látok, ktoré z nej robia významnú liečivú rastlinu, ale tiež veľmi vhodnú alternatívnu potravinu- má jemne sladkastú chuť (vďaka vyššiemu obsahu sacharidov)
Jeho obsahové látky ho predurčujú byť výborným diuretikom, saluretikom, metabolikom, antisklerotikom, antiflogistikom a má tiež expektoračné aj laxatívne účinky…
Wauu je to priam neuveriteľné, že takýto poklad vyhadzujeme….
Použitie pýru
Z podzemku pýru si môžeme pripraviť nálev . 2-3 čl zalejeme 200 ml vriacej vody a lúhujeme 15-20 minút.
Čaj má zemitú vôňu a prekvapivo príjemnú zemito-koreňovú chuť. Vďaka tomu, že podzemok nevaríme tak zachováme v čaji časť slizovitých látok a tiež enzým (superoxid dismutáza-SOD) čím lepšie ochránime naše sliznice a podporíme ich regeneráciu.
Silnejší je odvar, ktorý pripravujeme miernym povarením 5 minút 2-3 čl usušenej drogy v 200 ml vody. Varením síce stratíme niektoré účinné látky (napr. enzýmy) avšak získame napr. kyselinu kremičitú, ktorá podporí močopudné účinky pýru.
Usušený koreň si môžeme aj pomixovať a používať ho vo forme prášku priamo v nápojoch, jedlách.
Užívame dávku, ktorú naberieme na špičku noža.
Z pýru si môžte pripraviť aj tinktúru v pomere 1 diel koreňov ku 3 dielom 60% alkoholu. Dĺžka macerácie 1 mesiac. Tinktúra nám osoží najmä pri očiste organizmu.
Pokiaľ ste si zberali bylinkárske zásoby počas celého vegetačného obdobia, tak ste si určite všimli miesta, kde na jar krásne kvitla púpava lekárska .
Táto úžasná bylinka je doslova poklad pre naše zdravie. Patrí k notoricky známym avšak, možno sa vám stáva, že v návale povinnosti vám unikne sezóna na zber jej koreňa, ktorý oceníte pri predjarnej očiste vášho organizmu .
Krásnu žiarivú púpavu poznáme všetci, najradšej som si z nej vila veniec na hlavu a potom mala celé ruky zašpinené od mlieka. Tiež sme si vyrábali aj píšťaľky zo stvolu (na druhom konci sme ho rozdelili na štyri časti a potom sme fúkali… to boli krásne bezstarostné časy.
Jej vedecký názov pochádza od najznámejšieho arabského lekára a filozofa Íbn Sína Avicenna, ktorého lekárske umenie nám skvele pripomenul film Liečiteľ (taraxis- zápal očí, na ktorý Avicenna používal mlieko z púpavy).
Použitie púpavy
Z duchovného hľadiska ju ocenia najmä tí, ktorí nedokážu uskutočniť svoje ideály, pretože nemajú dostatok dôvery ku svojim blízkym a cítia sa nimi obmedzovaní…Tieto pocity dokážu narušiť činnosť celej tráviacej sústavy, ktorá predstavuje náš druhý tzv. črevný mozog a vedú ku kŕčovitosti, stuhnutosti a stiesnenosti čo veľmi negatívne ovplyvňuje činnosť pečene.
Zmiešame v rovnakom pomere
koreň a listy púpavy
vňať ľubovníka
vňať rebríčka
listy brezy
koreň a list čakanky
Pripravíme si nálev. 2čl zmesi zalejeme 250 ml vriacej vody. Prikryjeme a necháme lúhovať 15-20 min. Pijeme po dúškoch ideálne ráno nalačno. Je to výborný očistný čaj, ktorý nám pomôže zbaviť telo škodlivých látok.
Zmiešame v rovnakom pomere
koreň púpavy
šípky (pred použitím rozdrtíme)
10g zmesi zalejeme 250 ml vody a necháme cez noc macerovať. Ráno prihrejeme len na teplotu tela a pijeme po dúškoch. Môžeme ochutiť pár kvapkami citrónovej šťavy. Výborná zmes regulujúca látkovú premenu.
Šťava z čerstvého koreňa
30-50 kvapiek z koreňa púpavy dáme do 1 kalíška vody a užívame 3x denne pred jedlom
alebo
100g šťavy z čerstvého koreňa
50g 40% alkoholu vodky
20g lekárskeho glycerínu
Dobre premiešame a uschováme v chlade. Užívame ráno a večer 1 PL. Šťava z koreňa púpavy je vhodným prostriedkom na zlepšenie funkcie pečene a žlčníka.
koreň púpavy
koreň čakanky
Zmes podrvených koreňov v pomere 2 diely čakanka, 1 diel púpava na sucho opražíme na panvici kým nezačne voňať. Uchovávame v tmavej sklennej nádobe. Je to chutná náhrada kávy, ktorá povzbudí náš organizmus a zároveň
A do tretice všetko dobré, je tu jedna z mojich srdcoviek a to doslova Valeriána lekárska.
Táto spanilá vysoká bylina do ďaleka rozvoniavajúca sladkou opojnou vôňou je elixírom pre zdravý spánok pri nervovom vypätí, duševnom prepracovaní či neuróze srdca. Divorastúca trvalka s výškou 50-150 cm s bielymi až ružovkastými kvetmi a jemne perovitými protistojnými listami.
Rastie od nížin až po vysokohorské stanovištia v lesoch, krovinách, pobrežných húštinách ale nájdete ju aj na lúkach. Korene zberáme buď skoro na jar, keď sa objaví ružica listov (apríl-máj), alebo na jeseň po odkvitnutí rastliny (september-október).
Použitie valeriány
Valeriána sa užíva v podobe čaju ale najmä tinktúry (valeriánske kvapky) ako hlavná zložka prípravkov proti nespavosti stredného stupňa (insomnia) podmienenej najmä nervovou vyčerpanosťou a duševným prepracovaním.
Znižuje reflexnú dráždivosť a priaznivo ovplyvňuje neurózu srdca. Ocenia ju aj trémisti, keď pred vážnymi udalosťami nevedia zaspať tak valeriána určite pomôže.
Viac sa o jej liečivých účinkoch a použití dozviete tu>>
Recept na dobrý spánok a upokojenie
Z duchovného hľadiska prináša táto bylinka lúč svetla, ktorý zažiari do tmy a doslova nás zbaví úzkosti, pocitov stiesnenosti aj celkovej nervovej predráždenosti. Reguluje tiež intuíciu ten vzácny dar, ktorý nám pomáha…stačí len počúvať….
Moje rady na záver
Ak s vami tieto informácie zarezonovali, tak neváhajte pripravte si nástroje a šup ho nazberať si cenné zásoby na celý rok.
Nemusíte vyskúšať všetko, spoľahnite sa na svoju intuíciu a poslúchnite svoj vnútorný hlas, ktorý vás navedie k tej PRAVEJ BYLINKE PRE VÁS. Pri zbere im nezabudnite poďakovať a verte, že sa vám odmenia svojou liečivou silou.