Dnes pri návšteve lesa som si uvedomila, že príroda nám v každom ročnom období dáva to najlepšie pre naše zdravie. Je skvelé, že aj tí z vás, ktorí nemáte záhradu si môžete pochutnávať na výborných koreniacich bylinkách, nemusíte ich sadiť ani polievať pretože rastú priamo na lúkach a v lese. Avšak, aby sme mali tú príležitosť si na týchto vynikajúcich bylinkách pochutnať potrebujeme, aby tu boli zachované naše lesy, lúky a ostatné prírodné spoločenstvá…
O ktorých bylinkách je reč…Obidve sú z čeľade mrkvovité (Apiaceae) podobne ako veľa našich známych kultúrnych rastlín využívaných ako koreniny (napr. petržlen, kôpor, koriander, rasca, fenikel…). Tá prvá svojim výzorom pripomína lesnú petržlenku a chuťou zase anýz. Je vynikajúca nielen ako korenina ale má tiež aj výborné liečivé vlastnosti..
Trebuľka lesná (Anthriscus sylvestris, Kerblík lesní)
Na Slovensku síce menej používaná, ale pritom veľmi chutná lesná bylinka, vôňou pripomínajúca anýz. 30-60 cm vysoká divoko rastúca rastlina so svetlozelenými jemnými listami perovito strihanými pripomínajúcimi listy petržlenu.
Patrí do čeľade mrkvovitých a podobne ako väčšina zástupcov z tejto čeľade má biele kvety usporiadané v okolíkoch. Kvitne od mája do septembra.
Zberáme listy od objavenia ružice listov až do rozkvitnutia. Ako koreniacu zmes si môžeme nazberať aj semená (nažky), ktoré majú tiež anízovú chuť. Rastie v mladých presvetlených listnatých lesných porastoch, na okrajoch lesov, lesných ciest a na zanedbaných pasienkoch.
Rastlina obsahuje viacero účinných látok ako sú silice, flavonoidy, karotenoidy, horčiny, antokyány, fytosteroly a vitamíny. V tradičnom liečiteľstve sa používala ako antitusikum (proti kašľu), antipyretikum (proti teplote), analgetikum (proti bolesti), diuretikum (močopudné), na liečbu kašľa najmä pri bronchitíde, pri bolestiach žalúdka
Vďaka obsahu horčín a vyššiemu obsahu vitamínu C je tiež vhodnou bylinkou do očistných kúr.
List trebuľky lesnej porovnanie listov - vpravo trebuľka lesná
POZOR na zámenu s tetuchou kozou (Aethusa Cynapium, Tetlucha kozí pysk), ktorá je jedovatá.
Vyrábam z nej pár výborných produktov.
Chutný ocot vyrobím 21 dňovou maceráciou bylinky v octe. Tento ocot je vynikajúci do šalátov, dodá im naozaj jedinečnú chuť a vôňu. Pokiaľ chcete dosiahnuť výraznú anýzovú chuť, tak môžete urobiť opakovanú maceráciu výmenou bylinky za čerstvú a zopakovať predchádzajúci postup.
Trebuľku pridávam do bylinkovej soli. Príprava je veľmi jednoduchá. Nasušené bylinky zmiešam s hrubozrnnou morskou soľou v pomere 1 diel byliniek ku 3 dielom soli a následne ich krátko pomixujem na mlynčeku.
Je súčasťou veľmi špecifickej koreniacej zmesi používanej najmä vo francúzskej kuchyni "fines herbes".
Táto zmes môže dodať vášmu jedlu výnimočnú chuť a je tvorená 4 bylinkami- (trebuľka lesná, petržlen záhradný, cesnak pažítkový-pažítka alebo lesný, palina dračia-estragón). Je výborná do šalátov, omáčok, polievok ale hodí sa aj k mäsovým pokrmom... Veľmi chutná je aj v bylinkovom masle...
Podľa najnovších výskumov sa zistilo, že vďaka antiproliferatívnym, cytostatickým účinkom predstavuje potenciálnu drogu na liečbu rakoviny .
Existuje aj vyšľachtená záhradná forma Trebuľka záhradná (Anthriscus cerefolium), ktorá je aromatickejšia. Je pomerne nenáročná a môžete ju skúsiť pestovať na záhrade podobne ako kôpor. Ja však uprednostňujem trebuľku z lesa.
Priam zázračná bylinka, o ktorej mnohí bylinkári tvrdia, že keby sme ju konzumovali, tak by sme netušili čo sú choroby. V minulosti ju ľudia poznali a používali ako významnú liečivú bylinku, ale nejako upadla do zabudnutia. Má výraznú korenistú chuť a dokáže nahradiť zelér. Tušíte o akej bylinke je reč? Jej list sa podobá odtlačku nohy kozy od čoho je odvodené aj jej meno Kozonoha hostcová (Aegopodium podagraria, Bršlice kozí noha).
Opäť je to bylinka z čeľade mrkvovité (Apiaceae). Je to pomerne vytrvalá rastlina, ktorá má charakter buriny, v prípade, že sa Vám dostane do záhrady. Môže dorásť do výšky až vyše metra. Prvé listy vyrastajúce zo zeme sú stopkaté pričom môžu byť celistvé trojuholníkovitého tvaru alebo trojpočetné. Má biele kvety usporiadané v okolíkoch. Kvitne od mája. Ideálne pre zber sú práve mladé listy s odenkom.
Mladé listy sú veľmi chutné a obsahujú veľké množstvo minerálnych látok (železo, meď, mangán, vápnik, draslík, kobalt, fluór…) a tiež vitamín C a E. Z účinných látok obsahuje polyacetylény, kumaríny (falcarinol, falcarindiol), flavonoidy...
Je vynikajúcim diuretikom (močopudný), saluretikom (zabezpečuje odstránenie solí), antireumatikom, metabolikom a má tiež spazmolytické (protikŕčové) účinky v oblasti brušnej dutiny.
Podľa môjho priateľa, vynikajúceho bylinkára, Vláďu Vytáseka extrakty z kozonohy dokážu potlačiť rast niektorých patogénnych húb a tiež baktérií rodu Staphylococcus vrátane zlatého stafylokoka (Staphylococcus aureus). Taktiež harmonizuje činnosť čriev a zaujímavo pomáha pri hnačkách ale aj zápche a vykazuje protialergické účinky.
Na základe najnovších vedeckých štúdií bola potvrdená výrazná antioxidačná aktivita a najmä veľmi významný antiaeging (proti stárnutiu) potenciál na našu kožu. Alkoholový extrakt z kozonohy jednoznačne inhibuje aktivitu enzýmov kolagenázy a elastázy, ktoré sú zodpovedné za starnutie pokožky… ich inhibícia znamená pre nás oddialenie starnutia.
Extrakt z kozonohy má schopnosť stimulovať migráciu keratinocytov (tvoria 90% buniek pokožky) a fibroblastov, čo hrá významnú úlohu pri udržiavaní dobrého stavu pokožky a jej správnej funkcie.
Čerstvý koreň (oddenok) a pár lístkov nakrájame na čo najmenšie časti a zalejeme min. 60% alkoholom v pomere 1:4. Macerujeme minimálne 1 mesiac. Po macerácií precedíme a vytlačíme zvyšok z rastliny. Získame úžasnú tinktúru, ktorá silne podporuje odstraňovanie kyseliny močovej z organizmu ale aj ostatné soli a metabolity a zároveň aj skvelý antioxidačný elixír nielen pre krásu ale aj zdravie- antiaeging
Používam ako klasický stopkový zeler. Je to nenahraditeľná veľmi chutná jarná zelenina plná antioxidantov.
Z čerstvých listov si môžete pripraviť chutný šalát alebo tiež pridať do smoothie či tvarohových pomazánok.
Pri prechádzke lesom je ideálne si len chrumkať osviežujúce lístky, ktoré sú tesne po odtrhnutí najliečivejšie.
3čl vňate a odenku zalejeme 350 ml vriacej vody
25 minút lúhujeme a rozdelíme na 3 diely a pijeme pred raňajkami, obedom a večerou. Tento čajík je liečivý pre celý organizmus no najmä pre Váš vylučovací systém.
Čerstvé listy rozdrvíme v mažiari a prikladáme na bolestivé miesta a zle hojace sa rany vo forme obkladu.
bambucké maslo
čerstvé listy kozonohy
kvet bazy
Postup: na vodnom kúpeli rozpustíme bambucké maslo a pridáme natrhané listy a korene kozonohy a kvety bazy v pomere 1 diel masti k 1 dielu bylín. Zahrievame niekoľko minút. Necháme vychladnúť prikryjeme a tento proces opakujeme ešte 3 dni. Potom pridáme niekoľko kvapiek propolisu. Zamiešame sklenenou tyčinkou alebo drevenou lyžičkou a teplé precedíme cez plátenko. Plátenko ostane z časti napité maslom, takže si ho môžete uchovať v chladničke a používať na natieranie bolestivých miest ako prvé.
bambucké maslo
tinktúra z kozonohy
čerstvé listy kozonohy
éterický olej (napr. z Geránia)
Na vodnom kúpeli si rozpustíme bambucké maslo a pridáme čerstvé listy. Niekoľko minút zahrievame a necháme stáť do druhého dňa. Potom opäť zahrejeme precedíme cez plátenko a pridáme pár kvapiek tinktúry a voňavého éterického oleja podľa Vášho výberu. Občas premiešame až do začiatku tuhnutia. Krém aplikujeme na namáhané časti pokožky. Vždy je nutné si najskôr urobiť test na vnútornej časti zápästia, aby ste predišli neželanej reakcii…
Tinktúra z kozonohy Korene a listy kozonohy v tinktúre
Šalát s listami kozonohy a trebuľkou
Moje rady na záver
Pevne verím, že ste spoznali 2 ďalšie nielen liečivé ale aj veľmi chutné dary z našej prírody, ktoré Vám poslúžia nielen ku zdraviu ale tiež aj kráse… Pre mňa je vždy úžasné poznanie, že naši predkovia intuitívne na základe spojenia s prírodou presne vedeli, čo je pre nich prospešné. tak ako to dnes môžeme vidieť u pôvodných izolovaných kmeňov…